Waar moet een curriculum vitae aan voldoen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw curriculum vitae in orde is. Je cv is de eerste indruk die een potentiële werkgever van jou krijgt, oftewel jouw visitekaartje. Besteed hier dan ook de juiste aandacht aan. Je wilt immers jouw talenten, persoonlijkheid, ervaringen en competenties zo goed mogelijk overbrengen naar jouw potentiële werkgever. Je wilt jezelf onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Onze recruiters zijn continu bezig met het scannen van cv´s en geven jou een aantal handige tips.

Zorg ervoor dat je goed voor ogen hebt voor wie jouw cv bedoeld is en verplaats je in de lezer. Verdiep je in de organisatie en de functie en bepaal welke informatie relevant is om op jouw cv te vermelden. Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje hebt, gaat het maken van een cv je gemakkelijker af en zal een recruiter sneller door jouw cv getriggerd raken.

Het is belangrijk om de juiste personalia op je cv te vermelden. Voorkom dat een recruiter op zoek moet gaan naar ontbrekende gegevens, dit zorgt voor ergernis. Anderzijds moet je ook niet te enthousiast zijn met het vermelden van jouw persoonlijke gegevens. Het noemen van een rekening- en BSN nummer is net even teveel informatie.

Bepaal welke opleidingen, werkervaringen en competenties relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Is jouw lijst met werkervaring en opleidingen erg lang? Maak een samenvatting en ga later in je cv dieper in op de juiste details. Laat irrelevante werkervaringen uit het verleden achterwege of houdt het compact. Op deze manier kan een recruiter je cv snel scannen.

Betreft de vormgeving zijn er geen vaste regels. Voor een creatieve functie wordt vaak meer verwacht qua vormgeving, dan van iemand die op een functie in de techniek solliciteert. Zorg ervoor dat je ontwerp past bij de functie en organisatie. Maak je cv leesbaar, dus vermijd grote blokken tekst en moeilijk leesbare lettertypes. Een recente en professionele profielfoto mag ook niet ontbreken.

De grootste afknapper op een cv zijn taal-en spelfouten, dus wees hier scherp op. Vermijd superlatieven en onnodig moeilijke woorden. Omschrijf je jezelf als accuraat en nauwkeurig en maak je vervolgens een spelfout in je cv? Dan kun je ervan uit gaan dat een recruiter jou niet serieus neemt. Laat je cv daarom altijd door iemand anders checken.

Deel je jouw cv op Monsterboard of soortgelijke websites en wil je echt punten scoren bij een recruiter? Dan mogen zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden niet ontbreken. Geef in je header een korte samenvatting van waar je naar op zoek bent en doe dit met dezelfde aandacht als het maken van jouw cv. Recruiters bekijken tientallen, zo niet honderden cv’s per dag en op deze manier maak jij het verschil.

En tot slot nog een laatste tip: wil je een referentie benoemen? Vermeld geen naam en telefoonnummer van de desbetreffende persoon. Deze gegevens zijn privé en kun je het beste enkel op verzoek verstrekken.

Dit waren de tips van onze recruiters. Meer goede tips zijn altijd welkom! Wat heeft jou aan die ultieme carrièremove geholpen? Wij zijn benieuwd!

Acurion